Nordjobb bidrar til samfunnsberedskapen 

Nordjobb bidrar til samfunnsberedskapen 

Publisert: 3.04.2025

Nordjobb er mer enn bare sommerjobber – det er en viktig del av nordisk samfunnsberedskap. Ved å gi unge muligheten til å jobbe og bo i et annet nordisk land, skaper programmet sterke menneskelige forbindelser, kulturell forståelse og praktisk erfaring som styrker vår evne til å samarbeide på tvers av grenser sier Espen Stedje, generalsekretær i Foreningen Norden

Tekst: Espen Stedje
Foto: Alexander Sjöström

I 1994 hadde jeg mitt første møte med Finland gjennom Nordjobb. Den sommeren i Vasa ble ikke bare en jobb, men en opplevelse som forandret mitt perspektiv på Norden, på muligheter i vår region og verdien av et nordisk fellesskap. Som ung er det ikke alltid enkelt å få oversikt over hvilke muligheter som finnes, og Nordjobb blir for mange den første døråpneren til et bredere nordisk arbeidsmarked. 

Vennskap – en verdifull valuta

Den nylig fremlagte Totalberedskapsmeldingen fra januar 2025 understreker at kultur og det frie ordet er av stor betydning for sivil motstandskraft. Verdien av grensekryssende aktivitet i krisesituasjoner blir spesielt fremhevet. Dette viser hvordan gode naboskap og kulturell forståelse av hverandre er sentrale elementer i vår samfunnsberedskap. Nordjobb bidrar aktivt til denne beredskapen gjennom å skape menneskelige forbindelser og kunnskapsutveksling på tvers av grensene.

Døren til Finland

Tilbake i Österbotten i 1994 oppdaget jeg ikke bare vakre sandstrender jeg ikke trodde fantes i Finland, men fikk også muligheten til å jobbe med barn som snakket finlandssvensk på Vasa stads sommerkoloni i Vexala. Å høre ord som minnet mer om norske dialekter enn «rikssvensk» tydeliggjorde det nordiske fellesskapet uavhengig av landegrenser. Samtidig lærte jeg mye om den tospråklige dynamikken som preger Vasa og Finland.

Fritid og fellesskap

Fritiden ble like lærerik som arbeidsdagene. Gjennom kolleger og andre nordjobbere fikk jeg venner fra hele Norden. Ett av høydepunktene var Nordjobb-treffet i Villmanstrand (Lappeenranta), hvor vi fikk oppleve Finland nær den russiske grensen. Flere av disse vennskapene har holdt seg levende helt fram til i dag, og jeg følger fortsatt med på livet i Vasa gjennom Vasabladet.

Personalfest ved Vasa stads sommerleir i Vexala 1994. Generalsekretær Espen Stedje kan ses som nr. 2 i bakre rekke. Dette var en sommer da heklede luer var den lokale moten i Österbotten. Foto: privat

Styrket nordisk samarbeid

I dagens verden, hvor det nordiske arbeidsmarkedet har et stort potensial, men samtidig krever større mobilitet og samarbeid, gir Nordjobb unge mennesker uvurderlige erfaringer. Programmet handler om mer enn bare jobbformidling – det omfatter kulturell forståelse og interkulturell kompetanse. Nordjobbere får også en verdifull, praktisk erfaring med nordisk arbeidsliv.

Hverdagsnordisme i praksis

Nordjobb bidrar til det vi kan kalle «hverdagsnordisme» – gjennom å sørge for at unge lever, jobber og deler erfaringer på tvers av nabolandene. Dette styrker ikke bare den enkeltes kompetanse og horisont, men bidrar også til å bygge et mer robust og integrert nordisk fellesskap. Nordjobb, som i år markerer sitt 40-årsjubileum, har gitt titusener av unge sjansen til å oppleve et annet nordisk land og dermed skapt et nettverk av mennesker på tvers av landegrensene med forståelse for våre fellesnordiske verdier og muligheter.

Nordjobb i 40 år

I en tid hvor samfunnsberedskap blir stadig viktigere, er derfor Nordjobbs bidrag til å styrke de menneskelige forbindelsene på tvers av grenser uvurderlig. Dette skaper et mer sammensvsveiset Norden – et fellesskap som kan håndtere kriser bedre fordi vi kjenner hverandre og kan samarbeide tett.

For meg personlig har erfaringene fra Vasa vært formende – både personlig og profesjonelt. Forholdet til Finland og resten av Norden er blitt en integrert del av min identitet. Etter 40 år fortsetter Nordjobb å være en vital bidragsyter til nordisk samfunnsberedskap og fellesskap, og programmet fortjener all hyllest for sin innsats i å skape vennskap mellom mennesker i Norden. Dette er ikke bare verdifullt for den enkelte, men for hele Norden som et integrert og robust samfunn.