Publisert: 23.04.2025
Foreningen Nordens sommerleir er en unik møteplass der barn fra hele Norden kommer sammen for å bygge vennskap på tvers av landegrensene. Vi tok turen til Hillerød for en stemningsrapport.
Av: Foreningen Norden
Foto: Charlotte Sverdrup
Sola skinner over sommerleiren i Hillerød, der latter og stemmer på ulike nordiske språk kan høres. I 2024 samlet leiren 70 barn til en uke full av lek, aktiviteter og nye opplevelser. 13 år gamle Kristin fra Island er på leir for andre gang, mens fire færøyske jenter oppdager med begeistring at Danmark er «veldig varmt».
Snapchat-kontakter utveksles på tvers av landegrensene, og nye vennskap blomstrer mellom norske, danske og svenske ungdommer. – Det er faktisk ret fedt at møde så mange jævnaldrende fra andre nordiske lande, som danske Rasmus uttrykker det. Språkbarrierene løses med en kreativ blanding av engelsk, «blandinavisk» og godt humør. Som svenske Alexander påpeker med et smil: – Det är faktiskt ganska roligt när vi inte förstår varandra helt. Vi lär oss nya ord hela tiden.

Disko – en brobygger
Når alle har ankommet, samler leirleder og generalsekretær i Foreningen Norden Danmark, Christian Lagoni, alle deltakerne til velkomstmøte.
– Er alle på plads? Godt. Hej, alle sammen, må jeg bede om jeres opmærksomhed.
Med et smil tester Christian responsen. – Hvor mange forstod, hvad jeg sagde nu? Bare halvparten av hendene strekkes i været, men det tar han med godt humør.
– Det er faktisk ret fint, sier han og fortsetter på dansk.
– Velkommen til Hillerød, hilser han, og presenterer seg som leirleder. Programmet for uken er tettpakket med aktiviteter: Tivoli-besøk, shopping, klatring og ikke minst – nordisk disko på torsdag.
– Hvor mange af jer forstår ordet disco? spør han med et smil, og får latter til svar.

Med pedagogisk tålmodighet veksler Christian mellom dansk og engelsk. Han ber lederne fra Norge, Sverige, Island, Færøyene og Finland reise seg, og forklarer at ungdommene alltid kan komme til dem hvis noe er vanskelig. – Det er okay at tale engelsk, det er okay at tale finsk eller islandsk, forsikrer han. – Jeg er ikke sikker på, at jeg kan hjælpe dig i islandsk, men jeg kan finde en, der kan.
– Vi er alle her sammen for at have en god uge. Vi er alle her sammen for at finde nye venner, for at lære mere om hverandre, avslutter han.
Nordisk sommerlejr bygger venskaber på tværs af grænser
– Det er fantastisk at se, hvordan børnene mødes og leger sammen på sommerlejren i Hillerød, selvom de ikke altid forstår hinandens sprog, forteller leirleder Lagoni.
Innimellom romsjekk, «high-fives» og velkomstleker blir det også tid til en prat med han om språk, vennskap, erfaringene fra i fjor og planene fremover.
Kommuniser – på den måten du vil
En av Foreningen Nordens kjernesaker, er at vi holder på skandinavisk i Norden. Og selv om vi vet at språkfellesskapet blir styrket når unge treffer hverandre på tvers av grensene, er dette en virkning av sommerleiren, ikke målet.
– Jeg finder det skandinaviske sprog ekstremt vigtig for nordens sammenhængskraft, sier Lagoni. Likevel understreker han at Foreningen Nordens sommerleir ikke er en “språkleir” eller en “aktivitetsleir”. Om noe, er det en vennskapsleir som avholdes om sommeren.
– For mig er pointen med lejren her at skabe relationer og venskaber. Dette er selve kernen i sommerlejren – at bygge venskab og nye relationer på tværs af landegrænserne. Det handler ikke om at blive god til at svømme, eller god til at skyde med bue og pil, eller for den sags skyld blive god til at tale skandinavisk. Det vigtigste er, at man bliver venner, og at vi kommunikerer med hinanden, uanset hvordan vi vælger at gøre det.

Lagoni sier at leiren på mange måter er en konstruert virkelighet, der læring og utvikling skjer av seg selv, på den måten som er naturlig. Og at alle former for kommunikasjon aksepteres.
– Vi skaber et rum, hvor deltagerne kan tale sammen og lære hinanden at kende. På sommerlejren accepterer vi derfor både engelsk, dansk, norsk, og det vi i Danmark kalder «blandinavisk» – en kreativ blanding af de nordiske sprog. Nogle gange bruger vi også «danglisk», en kombination af dansk og engelsk.
Fritiden som utfordring
Den frie tiden på sommerleir kan være en spennende utfordring for mange unge. Når de voksne ikke styrer aktivitetene, må barna selv ta initiativ og finne på ting. Det kan være lettere når noen forteller deg hva du skal gjøre, men det ligger mye læring i å håndtere tid på egen hånd.
– Den største udfordring er at finde ud af at få tiden til at gå, når de voksne ikke bestemmer noget, forklarer Christian Lagoni.
– Det er nemmere for alle at give sig til noget, når der er nogen, der forklarer, hvad man skal gøre. Men det er også sundt at få lov til at kede sig lidt og selv finde ud af, hvordan man udfylder tiden med bordtennis, fodbold eller bare det at turde spørge færingerne, om man må være med til at spille bold.
Dette er verdifulle øyeblikk der barna lærer å være selvstendige og bygge broer på tvers av språk og kulturer. Litt kjedsomhet kan faktisk være sunt – det er ofte da kreativiteten og initiativet virkelig blomstrer og nye vennskap oppstår spontant.

Språk, gaming og nye nordiske vennskap
I dagens samfunn er mange barn og unge aktive online, på sosiale medier eller i spillverdenen, gjennom mobiler, iPads og PC-er. Den digitale hverdagen har skapt nye muligheter for hvordan barn og unge kommuniserer og bygger vennskap på tvers av de nordiske landene. Lagoni merker godt på barna, også sine egne barn, at sosiale medier og gamingkulturen påvirker språkene ved at engelsk naturlig blandes inn i dagligtalen. Både når unge kommuniserer online og offline har engelske uttrykk og gaming-terminologi ofte blitt en naturlig del av deres daglige ordforråd.
– Min søn på 14 år, der bor i Stavnstrup midt i Jylland, langt fra Sverige, Norge og Tyskland, bruger ofte engelsk i sin daglige tale. Når han fortæller om sine oplevelser, kan han godt bruge næsten 50 prosent engelske ord. Han siger for eksempel «committed» mig og mine venner’ – og når jeg spørger, hvad han mener med «committed», ved han det faktisk ikke altid selv. De unge bruger udtryk, men de forstår ikke altid ordenes betydning.
Selv om mange voksne er skeptiske til skjermbruk, åpner den digitale hverdagen også for nye måter å bygge og vedlikeholde nordiske vennskap. Mens tidligere generasjoner måtte si farvel når sommerleiren var over, kan dagens unge opprettholde kontakten gjennom sosiale medier, gaming og digitale plattformer. Slik kan vennskapene som knyttes på sommerleir fortsette å blomstre lenge etter at leiren er over.
– Det ville være en drøm at se deltagerne spille online sammen eller ringe til hinanden efter at lejren er slut, og spiller online med Alvin fra Sverige eller Rikard fra Norge, sier Lagoni. Han forteller begeistret om en norsk gutt som allerede har fått en «snap-venn». Med det nye «Snap-vennskapet» kan avstander viskes ut og vennskap vedlikeholdes uavhengig av landegrenser.

Flaggheising og dagens oversikt
Tilbake på sommerleiren har det første døgnet gått. Sola strømmer inn gjennom vinduene idet leirleder Christian samler de nordiske ungdommene til dagens første møte. Med et smil veksler han mellom det hvert har blitt kjent som «danglisk» og «blandinavisk».
«God morgen! Good morning!» hilser han.
Christian går igjennom dagens aktiviteter med tydelig entusiasme. På programmet står nordisk quiz, svømming, skyting med pil og bue eller en handletur på kjøpesenteret.
– I din taske skal du have badetøj, vandflaske og gerne nogle penge med, hvis du vil shoppe, forklarer han, og veksler naturlig mellom språkene for å sikre at alle forstår. Men før aktivitetene kan begynne, er det tid for flaggseremoni.
Høydepunktet kommer når Christian holder opp flaggene ett etter ett. Som i et olympisk øyeblikk samles ungdommene i par for å heise de åtte nordiske flaggene samtidig – Danmark, Sverige, Norge, Finland, Island, Færøyene, Grønland og Åland. Det blir latter og små korreksjoner når noen flagg kommer borti bakken.
– Sverige er virkelig gode til det her, kommenterer Christian muntert, mens Finland må prøve tre ganger før flagget vaier perfekt i morgenluften.

Nye horisonter for nordisk sommerleir
Plassene på Foreningen Nordens sommerleir i Hillerød ble fort fylt opp i fjor, og interessen er stor. Suksessen har skapt grobunn for nye, spennende muligheter. Et spesielt interessant initiativ er planene om å etablere en ny leir i Sydslesvig, et område med rik dansk kulturarv like sør for den danske grensen. Dette historiske området, hvor det danske mindretallet har sitt hjem, åpner for unike muligheter for kulturell utveksling og læring.
– Vi har en ekstremt stor lokalafdeling dernede, og i Sydslesvig vil der være gode muligheder for at finde et rigtigt fint sted med flotte faciliteter og potentiale for forskellige aktiviteter.
Det handler ikke om å erstatte den eksisterende leiren i Hillerød, men om å utvide tilbudet. På denne måten kan de gi enda flere unge muligheten til å oppleve nordisk fellesskap.
Selv om mange dansker har begrenset kjennskap til denne regionen, representerer den en spennende mulighet for å utvide den nordiske horisonten. En leir i Sydslesvig vil kombinere tradisjonelle sommerleir-aktiviteter med en unik kulturell dimensjon.
– Der ligger noget eksotisk i at tage udenfor Nordens grænser, selvom det bare er tale om nogle få kilometer, påpeker leirleder Christian. – Dette kan blive en spændende ny dimension, som kan berige oplevelsen for deltagere fra hele Norden. Vi lover å holde deg oppdatert på planene om ny sommerleir. I mellomtiden gleder Foreningen Norden gleder seg til å ønske en ny generasjon unge nordboere velkommen til Hillerød i juni 2025, der de unge igjen skal bli ønsket velkommen av Christians «welcoming chat», der språkforvirring blir til latter og læring, og der morgendagens nordiske nettverk skapes.
