70 år med arbeid på kryss og tvers

For 70 år siden gikk Norden inn for å ha ett arbeidsmarked. Folk jobbet på tvers av grensene før dette også, men avtalen i 1954 gjorde det til en rettighet å kunne ta seg arbeid i hele Norden. Samme år kom også den nordiske passunionen. Norden var, med andre ord, en foregangsregion på denne tiden – flere tiår før det europeiske indre markedet og Schengen-samarbeidet fulgte i disse fotsporene.

Kan Norden lede an innen mobilitet?

I dag er det andre utfordringer i arbeidslivet. Nye grensehindre oppstår. For Norden, som har målsetting om å være verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030, har man fortsatt en vei å gå. Mange av hindrene er i dag digitale, og arbeidsstokken består dessuten av mange som arbeider på distanse (f.eks. at man er ansatt i ett nordisk land og utfører jobben i et annet).

Noen viktige oppgaver er da å sørge for at personnummer, og eksempelvis kompliserte skatteregler, ikke hindrer folk fra å ta arbeid på tvers av grensene. Nordisk samarbeid må være tilpasset vår tidsalder. La oss håpe jubileumsåret 2024 blir et godt år for mobilitet i Norden!

Personnummer fortsatt en utfordring

Det er ikke problemfritt å studere, å ha bolig eller å ha en pårørende tvers av de nordiske landegrensene, og Foreningen Norden kontaktes ofte av disse personene. Med de ulike personnummersystemene vi har i Norden, kan det være en stor hode­ pine å få tilgang til skatt, fastlege, adresseendring, bankkonto eller løsninger som Vipps.

En felles nordisk e-ID-løsning blir sett på som en viktig løsning. Kort fortalt: Om f.eks. BankID-en din fungerer i nabolandet, vil det være langt enklere å ta ordentlig del av hverdagen der. Vi sier JA til nordisk e-ID og vil ønske fremskrittene på dette området hjertelig velkommen. Det vil gi større frihet til hver og en, styrke det felles nordiske arbeidsmarkedet og være et godt bidrag for næringslivet.

Flere tar nå også til orde for å forenkle skattereglene mellom landene. Som regel skal man betale skatt i landet man jobber i, men hva med grensependleren som er på hjemmekontor istedenfor i nabolandet? Nordisk samarbeid har interessante spørsmål å besvare.

Ny epoke for nordisk samarbeid?

Foreningen har merket en betydelig interesse for vårt arbeid gjennom de siste årene. Et forsterket nordisk samarbeid er utvilsomt en kilde til trygghet i en usikker verden. Å sørge for at nordboere kan arbeide på tvers av grensene, med få hindre, er en viktig oppgave. Det handler om retten til å kunne ta arbeid i hele Norden, men det er, ikke minst, en del av oppskriften på en trygg, forutsigbar og integrert region.

70 år med fellesnordisk arbeidsmarked er verdt å feire i 2024. Samtidig er denne markeringen en ypperlig anledning til å sette nordisk mobilitet høyere på agendaen. Norden har gode forutsetninger for å skape en region der grenser er uviktige – og arbeid på kryss og tvers en selvfølge.

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv