En innføring i det absurde nordiske samarbeidet
«Nordisk eID er på plass!» er det jeg håper på – nøkkelen til at hele Norden føles som hjemme. Men så blir man møtt med nyhetsbrev om «Nordic cycling policy».
Skrevet av: Fredrik Emil Aas
Det er på tide å gjøre det enkelt for folk å forflytte seg mellom de nordiske landene – uten at personnummer og BankID står i veien. Kan 2024 bli året for nordisk eID? Med ett grep kan det bli nesten like enkelt å flytte til København, Helsingfors, Reykjavik eller Stockholm som innad i Norge. Mens den store nyheten uteblir, fylles innboksen med nyhetsbrev om blant annet «Nordic cycling policy» fra Nordisk ministerråd.
Skal vi ta det viktigste først?
Jeg tenker at Norden kan samarbeide om mye, egentlig det meste, men akkurat sykling mellom våre langstrakte land var nytt for meg. Det er selvfølgelig ikke noe galt i å samarbeide om sykling, og nyhetsbrevet om «Nordic cycling policy» hadde helt sikkert noe for seg. Men det er et eksempel på at samarbeidet ser ut til å seile vekk fra de løsningene som folk etterspør.
For hva skjer om du som norsk sykkelturist, i Skagen i Danmark – eller Torneå i Finland, for den saks skyld – går tom for dine reseptbelagte medisiner? Det er gjerne i slike tilfeller du merker at Norden ikke er så samkjørt, at det ikke er raskt og enkelt å hente ut medisiner fra det lokale apoteket.
Mye nordisk samarbeid skjer innenfor større internasjonale samarbeid, men det er fortsatt mange viktige oppgaver Norden kan og bør løse, uten å vente på andre. Som at BankID-en din bør fungere i nabolandet – et tiltak som vil gjøre en reell forskjell for mange. Verken NATO, EU eller FN hindrer ikke Norden fra å finne en løsning her. Så kanskje man skal begynne i denne enden? Mange, inkludert medlemmer i Foreningen Norden, har forventninger om handling og konkrete løsninger.
Unødvendige grensehindre
Personnummer og BankID er noe mange heldigvis slipper å tenke altfor mye på i hverdagen, men for en norsk student i Danmark eller Sverige eksempelvis, blir helt hverdagslige oppgaver til heldagsprosjekter. Å ha «feil» personnummer er et unødvendig stort hinder i Norden – mellom land som ellers har så mye til felles.
Mange små og store problemer kunne vært løst om BankID-en din og annen eID – som man trenger nærmest daglig – kunne brukes til det samme i nabolandet. Foreningen Norden er ofte i kontakt med medlemmer, og andre som er frustrerte og redde, fordi de ikke får tilgang til viktige tjenester, og de nasjonale systemene ikke snakker sammen. Det er stor avstand mellom disse opplevelsene og festtalene i det nordiske samarbeidet.
Er vi ute og sykler?
I en undersøkelse blant Nordens borgere i 2021 sa et klart flertall at de vil ha mer nordisk samarbeid. Én prosent sa at vi har for mye av det. Behovet for et sterkt Norden er nå enda større. Norden samhandler om mye, blant annet støtten til Ukraina, men det er behov for flere felles løsninger. Nordisk eID og felles system for opptak til studier kan være to av dem.
De nordiske statsministernes visjon er at Norden skal være verdens mest bærekraftige og integrerte region innen 2030. Det forplikter til mer enn «Nordic cycling policy». Verdens mest integrerte region er ikke en region der de som flytter over grensen må vente i månedsvis på å få nytt personnummer, for å få tilgang til fastlege. Derfor har mange krysset fingrene for en nordisk eID-løsning i lang tid. Det er vanskelig å peke på ett enkelt tiltak som vil gjøre mer for at Norden blir en sømløs og integrert region, som kan ta et felles ansvar på viktige områder som sikkerhet og klima.
Må stå høyere på agendaen
Det er likevel positive tegn fra andre hold. Næringslivet har lange tradisjoner for å se mulighetene i Norden, og Vipps har slått seg sammen med MobilePay, som er stort i Danmark og Finland. Det er spennende for alle som ønsker seg en «nordisk Vipps» med enklere betaling mellom nabolandene.
Vi har ikke råd til at de gode forutsetningene og engasjementet for nordisk samarbeid bare ebber ut. Løsninger som gir oss full tilgang til regionen må følges opp. Vi lever i en digital hverdag, og mange av problemene folk opplever over grensene i Norden kan løses med en felles eID-løsning. Om seks år skal vi være «verdens mest bærekraftige og integrerte region». I denne regionen bør man ikke trenge å stå fastlåst – uten fastlege, resepter, bankkonto, Vipps, telefonabonnement og elektronisk signering – fordi man krysser grensen til nabolandet. Nordisk eID bør stå høyt på listen over hva Norden skal få til sammen – helst i 2024.