Et «Davos» for det nordiske ordskiftet?

Inspirert av World Economic Forums toppmøter i Davos, ønsker en arbeidsgruppe å skape en årlig møteplass som bidrar til det felles, offentlige ordskiftet i Norden. Å binde sammen nordiske kultur- og medieinstitusjoner står sentralt i arbeidet. Slik skal initiativet, omtalt som Northern Lights, bidra til å fylle kunnskapshullene mellom de nordiske landene.

Skrevet av: Espen Stedje

– Kulturen i Norden spiller en mye større rolle når vi samarbeider. Det er en samhørighet mellom de nordiske landene, ogvi blir sterkere sammen, uttaler Lise Bach Hansen fra Det Kongelige Bibliotek i København. Hun står i spissen for initiativet.

Også Hilde Sandvik, som mottok Foreningen Nordens språkpris i 2024 for radioprogrammet Norsken, svensken og dansken, er en del av prosjektet. Sandvik har et brennende engasjement for den nordiske samtalen.

– Det har aldri vært viktigere å kjenne naboen, har vi sagt så lenge vi har holdt på med Norsken, svensken og dansken.Det er blitt stadig sannere, sa Sandvik i forbindelse med prisutdelingen.

– Kontaktpunkter mangler

Prosjektet, som Jyllands-Posten (JP) / Politikens hus er vertskap for, skal tiltrekke seg fremtredende aktører fra hele Norden for å diskutere og utforske felles spørsmål og utfordringer. Gjennom å samle forfattere, forskere, teknologer og journalister håper man å skape en dynamisk plattform der ideer og innsikter kan utveksles og nye perspektiver vokse frem. Initiativtakerne har et ønske om å realisere dette i et bredt partnerskap med andre store nordiske mediehus og kulturinstitusjoner.

– På trods af det dybe og kontinuerlige nordiske kultursamarbejde og de mange relationer og kontaktpunkter, mangler er et forum, hvor aktørerne i det nordiske medie- og kulturliv kan mødes for at dele ideer, erfaringer, viden og inspiration, sier administrerende direktør JP / Politikens hus Stig Ørskov tilNordisk kulturfond. Fondet er også med på å støtte initiativet.

I bunn og grunn er Northern Lights en satsing på å gjenopplive den nordiske offentligheten og gi den en plattform der den kan blomstre og vokse. Gjennom å fremme diskusjoner om demokrati, menneskerettigheter og felles utfordringer, håper man at prosjektet skal kunne bidra til en dypere forståelse for den nordiske samarbeidets betydning, spesielt i en tid med globale kriser og trusler.

Et av de viktigste målene for Northern Lights er å overvinne den kunnskapsmangelen som ofte hersker om våre nordiske naboland. Det er ikke uvanlig at folk i et nordisk land vet mer om hendelser på den andre siden av jorden enn hva de vet om hva som skjer hos naboen. Gjennom å belyse likheter i stedet for forskjeller og gjennom å bruke kultur og media som verktøy for å skape et sterkere nordisk fellesskap, håper prosjektet å bidra til økt forståelse og samhold i Norden.

Stort potensial

Vi vil holde øynene åpne i tiden som kommer. Nordisk kulturfond skriver at, som et ledd i forberedelsene, ser man nå på muligheter for å etablere sterke partnerskap, som skal forankre prosjektet på tvers av de nordiske landene. De første partnerskapene forventes å være på plass i løpet av våren 2024.

Foreningen Norden har lenge vært en forkjemper for økt samarbeid og forståelse mellom de nordiske landene med et mål om å skape en felles nordisk medieoffentlighet. Det er et stort potensial for å skape en felles offentlighet, ikke minst på grunn av det skandinaviske språkfellesskapet. Vi deler mange av de samme utfordringene i Norden, men får for sjelden høre om hva som rører seg i nabolandet, og vi har for få arenaer for debatt på tvers av grensene. Derfor er det gledelig med det nyskapende initiativet Northern Lights, som har som mål å belyse og fremme den nordiske kulturen og samfunnsdebatten.

I tråd med Foreningen Nordens visjon har Northern Lights klare mål om å styrke mediesamarbeidet og øke kunnskapen om nordisk samarbeid i redaksjoner. Blant disse målene er å øke kunnskapen om nordisk samarbeid blant journalister og redaktører samt bidra til å etablere en nordisk offentlighet.

Vi heier på det nye «Nordlyset».

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv