Hvor ble det av svanene?
På Nordens dag i 1936 oppstod det mest kjente symbolet på det det nordiske samarbeidet: Svanene.
Svanene hadde bakgrunn fra poeten Hans Hartvig Seedorff og diktet Svanerne fra Norden. Siden den gang har det vært et selvsagt symbol på det offisielle samarbeidet og vært å se på frimerker, så vel brukt av institusjoner som Nordisk råd og ministerråd.
I dag er det mest kjent som det nordiske miljømerket. Likevel skal vi ikke glemme at svanene i bunn og grunn representerer fellesskapet i regionen.
Nå er fellesskapet i fare. Koronakrisen rammet Norden og avslørte hvor skjørt samarbeidet er, og at vi i lang tid har tatt det for gitt. Landene innførte ulike politiske tiltak og stengte grensene. Dette skapte ekstra utfordringer for regionen. Ikke kun i form av stengte arbeidsmarkeder med store økonomiske konsekvenser, men også for det folkelige fellesskapet med familier som ble avskilt. Brødre som ikke kunne møtes, besteforeldre som gikk glipp av bursdager, mødre og fedre som ikke fikk sett sine egne barn.
Koronakrisen har visst oss hvor mobil og sammensveiset Norden. Nå er tiden for å tenke fremover, og tenke på hvordan vi kan legge grunnlaget for et sterkere samarbeid. Når neste krise rammer må vi være sterke sammen.
Foreningen Norden, med avdelinger over hele Norden, har i over 100 år jobbet for å ivareta det folkelige samarbeidet. Bli medlem av foreningen, og bidra til å styrke Norden for fremtiden.