JA til et grenseløst nordisk næringsliv!
Hvordan gjøre det enklere å drive næring på tvers av grensene? Under Margretedagene 2014 samlet Foreningen Norden og Info Norden et panel som diskuterte dette høyaktuelle temaet.
Hvordan kan vi få en fungerende eID og matching av personnumre i Norden? Hvordan gjøre det lett å ansette og å ta jobb på tvers av de nordiske grensene? Dett var noen av spørsmålene som ble tatt opp av vårt engasjerte panel.
Vibeke Madsen, Norges medlem i Nordisk ministerråds grensehinderråd, er utålmodig når det gjelder å få løst små og store hindre som gjør det vanskelig for folk og bedrifter å drive over grensene. Hun trakk fram at eID må fungere, at arbeidsgivere og arbeidstakere som ansetter og jobber på distanse ikke skal måtte oppleve et enormt og kronglete byråkrati, og at vi må anerkjenne hverandres yrkesutdanninger. Hun etterlyste handling og politisk vilje til å løse hindre.
Dette ble støttet av CEO i Vipps Mobilepay, Rune Garborg. Garborg mener vi er avhengige av mer forbrødring på tvers av Norden for å kunne levere på et marked som har andre store aktører.
- I Norden er vi veldig godt på vei med digitale løsninger, sa Garborg, og la til at «en nordisk 70-åring er mer digital når det gjelder å kunne betale enn en 25-åring i Europa».
Men det er fremdeles en vei å gå før alle er med. Garborg mener det er mulig å raskt få til politiske løsninger som gjelder hele Norden, men da må vi bruke det vi har som fungerer og utvide det, og ikke lage noe helt nytt, som er mer tidskrevende.
Leder for samfunnskontakt i Nordea Norge, Erlend Engh Brekke fulgte opp med at det ikke er noe problem å drive virksomhet på tvers av Norden - dersom man tenker i global målestokk. Men det er likevel en del som er ulikt mellom de nordiske landene: forskjellige lover og reguleringer kan være vanskelig for bedriftene. Han mener at Nordisk Råd og Nordisk Ministerråd kan møtes for å sette noen mål, men at vi ikke må glemme at vi har EU som allerede driver en del av disse spørsmålene og som har ressurser til å jobbe praktisk med politikk.
Stortingsrepresentant Nikolai Astrup ønsker at Norden skal være den mest innovative regionen i verden. Han trakk fram at vi på industrielle innovasjoner og næringsliv er langt fremme, men at Norden bør komme høyere opp på den politiske dagsorden. - Et så fritt og uhindret arbeidsmarked som mulig bør være målet da vi er få mennesker og konjunktursensitivitet gjør at vi alle kan være utsatt for usikre tider, sa han avslutningsvis.
Samtalen ble ledet av den erfarne journalisten Magnus Takvam, som stilte spørsmålet om hvem som har ansvaret for å få dette til.