Nordiske nyheter– viktigere enn noen gang?
NRK har ansatt ny NRK-korrespondent, og gjenåpnet Stockholm-kontoret. Timingen er god, for nå begynner det å haste med nordiske nyheter.
Tekst: Karen-Johanne Lien Arnesen
I lys av situasjonen i Ukraina, blir den gode nyhetsflyten mellom de nordiske landene enda mer relevant enn før. I Norden er vi gjensidig avhengige av hverandre, en utrygg situasjon i våre nærområder gjør også at de nordiske landene er mer utsatt. De nordiske landenes sikkerhet er tett forbundet med hverandre, uavhengig av alliansetilknytning.
God informasjonsflyt er viktig for å opprettholde vår felles forståelse av hverandre og omverdenen, og for at de nordiske landene holder sammen og aktivt bruker de samarbeidsmulighetene som finnes.
Hva vet du om Norden?
Når det er sagt, hvor mye vet du egentlig om hva som foregår i Norden? Det er ingen skam å svare at du vet lite, for da er du som mange andre rundt deg. Mediene har stor påvirkning på hva vi vet om verden rundt oss, deres fokus blir vårt fokus, og vi har en tendens til å føle en sterkere tilknytning til det vi opplever som nært. Når noe må gjennom mange ledd for å nå deg, kan likevel din nærmeste nabo føles langt borte.
Men nå, når situasjonen på dette kontinentet er mer utrygt enn på flere tiår, er det desto viktigere at vi vet hva som skjer rundt oss. Frem til nå har vår tilgang på nordiske nyheter nådd oss ved at våre nyhetskanaler har fulgt med på andre nordiske kanaler og så videreformidlet deres budskap til deg. Fokuset har blitt snevert og overskriftene få. Når det gjelder NRK, så har rikskringkasteren siden 2008 hatt korrespondenter for USA, Storbritannia, Russland, Øst-Europa, Afrika, midtøsten, Asia og Sentral-Europa. Men ikke Norden.
Dette endrer seg nå.
For første gang på 14 år har NRK ansatt en egen Norden-korrespondent. Han heter Joakim Reigstad - og vi heier på hans arbeid.
Med ambisjoner om å forene Norden
Reigstad har sin oppstart på Stockholm-kontoret i en meget spesiell tid, og kommer til jobben med tydelige ambisjoner om å bringe Norden tettere sammen og øke fellesskapsfølelsen.
- Å forene Norden, bringe Norden tettere sammen, er kanskje naivt og ambisiøst, men jeg håper det er mulig, forteller Reigstad med et smil om munnen i et intervju med Foreningen Norden.
Siden 2008 har Reigstad jobbet i NRK, og erfaringen hans gjenspeiler en mann med et stort engasjement for arbeidet. Han har jobbet med nyheter for nett, radio og tv, og han også erfaring med å jobbe i Baltikum.
Det står i NRKS vedtekter at «NRK skal formidle innhold fra Norden og bidra til kunnskap om nordiske samfunnsforhold, kultur og språk». Nå skal Reigstad sørge for at dette ikke bare overholdes, men også oppfattes av deg der hjemme.
- Jeg tror ikke folk flest vet hvem statsministrene i de Nordiske landene er, men vet veldig mye om hvem som er statsledere i Storbritannia og USA. Vi følger primærvalg i USA fra den første nominasjonen, men vi aner ikke når neste riksdagsvalg er i Sverige eller folketingvalg i Danmark. Det håper jeg at jeg gjennom de årene jeg skal være Norden-korrespondent for NRK, kan være med på å endre, sier Reigstad.
Synlighet helt hjem
Foreningen Norden er pådriver for nordisk samarbeid. Det tror vi du også vil ønske å være når nordisk synlighet og tilstedeværelse øker i norske nyheter.
- Det er nesten oppsiktsvekkende at media er så opptatt av et nasjonalt perspektiv i Norge. Her, øverst på kloden er vi tett forbundet og i et gjensidig avhengighetsforhold med våre naboer. Vi er hverandres største handelspartnere. Vi er ikke bare forbundet med hverandre kulturelt og sosialt, vi er et produkt av hverandres fortid og samtid, for å si det litt stort, forklarer Foreningen Nordens generalsekretær Espen Stedje.
Den nære tilknytningen vi egentlig har til våre naboer har blitt underkommunisert. Levende, viktige, aktuelle og spennende nyheter har ikke nådd deg, og det syns vi er synd.
Samarbeid mot et felles mål
Fremover kommer vi til å samarbeide mye med Reigstad. Med en korrespondent i Norden kommer vi enda tettere på de nordiske landene. Og det er kanskje viktigere nå, enn noen gang å vite at vi står tett sammen med naboene?
- Målet er å bringe Norden tettere inn på folk i Norge. At vi får en økt forståelse for hva som skjer i nabolandene rundt oss, konstaterer Reigstad.
Dette samme målet er en stor del av hva vi i Foreningen Norden også jobber for. Vi ønsker å dele kunnskap, vi ønsker å øke forståelse, vi ønsker et tettere samarbeid.