"Sasperanto", høye smørbrød og majestetisk kollektiv!

– Ivar Aasen kommer til å ta trippel salto i graven om vi får det til.

Tekst: Sofus Greni - Foto: Lunfoto/Johnny Hyunh

Da Esben «Dansken» Selvig satt med barna foran TV-skjermen og oppdaget at Emil fra Lønneberget var dubbet til norsk, tenkte han, – Okei, nå har det gått for langt!

Mannen som er kjent som frontfigur i hiphopgruppa Klovner i Kamp slenger boken Förbundsstaten Norden av Gunnar Wetterberg i bordet.

De forente stater

– Forbundsstat, yay eller nay?

– Det er et stort YAY, altså The United States of Scandinavia, hvor fett låter ikke det?  

Musikeren, rapperen, programlederen, produsenten og ja, den generelt heltidskreative «Dansken» snakker ivrig om sine visjoner for en nordisk forbundsstat.  

– De nordiske landene er ganske små stater, men som likevel ønsker å gjøre en forskjell globalt. Vi ønsker å ta ledertrøya når det for eksempel gjelder klima, fattigdomsbekjempelse og fredsarbeid, men vi har ikke den samme pondusen som de store statene. Derimot, hadde Norden slått seg sammen til en eller annen form for forbundsstat, hadde vi automatisk fått plass rundt bordet på i G20-møtene. Vi hadde fått en helt annen slagkraft.  

«Dansken» mener tiden er inne for en forbundsstat i en verden med geopolitisk uro.

– USA trekker seg mer tilbake, Russland rasler med sablene og Kina begynner å røre på seg. I tillegg er det et totalt oppbrudd i Europa med blant annet brexit og politisk uro i rekkene. I slike perioder må de nordiske landene holde sammen, verne om våre demokratiske verdier og vise fellesnordisk samhold og styrke.  

Ønsker du å støtte det nordiske samarbeidet? Les mer her

Espen "Dansken" Selvig mener tiden er inne for "The United States of Scandinavia"

Forbundsstatens Egon Olsen

Flotte visjoner og drømmer om nordisk samarbeid er vel og bra, men hvordan skal vi få dette til? «Dansken» har en plan …

– Jeg har en drøm om engang å lage en TV-Serie kalt Svensken, dansken og nordmannen, hvor vi reiser rundt i Norden og dykker ned i kulturforskjeller og likheter. Det hele ender med å samle hele Norden til en forbundsstat.  

– Hvordan skal forbundsstaten se ut?

– Her er vi inne på reisen! Vi må finne ut hvilke kriterier som er viktig for folk. Høytider og feriedager er høyt på lista. Så da må noen (les meg) ut og teste alle sammen. 17. mai er åpenbart en god kandidat. Vi har midsommerfest i Sverige og j-dagen i Danmark. Vi tar en SWOT-analyse av kongehuset. Til slutt arrangeres det en fellesnordisk folkeavstemning over hva som skal med og hva som skal ut.

– Danskene aner jo ikke hvilken dag som er nasjonaldagen, det blir ikke feiret. De hadde hatt godt av 17. mai, mens nordmennene hadde hatt godt av en J-dag, hvor man feirer lanseringen av juleølen.

– Kan vi ta med alkoholprisene fra Danmark også?

– Ja det er et godt poeng, vi tar hele runden og sjekker hvilke prisnivåer vi skal legge oss på.  

Høye smørbrød, sasperanto og majestetisk kollektiv

Danske smørbrød er en kjepphest. Det skal bli slutt på de norske, tykke brødskivene med lite pålegg, i stedet:  

– Det blir høye smørbrød i hele Norden, uten tvil! Og obligatorisk snaps til lunsj. Det hadde vært jævla hyggelig.

– Språket har jeg allerede funnet! Det må være sasperanto.

– Sasperanto?

– Sasperanto er et hybridspråk som har oppstått blant flyvertinnene i SAS. Det er ganske fascinerende, for det er ingen som klarer å navigere språkmessig så bra som flyvertinnene i SAS. De har klart å luke ut de ordene som skaper mest misforståelser, og funnet de ordene alle er enige om at de forstår. Dermed har det oppstått et eget språk. Språket har til og med en egen Wikipedia-side.  

– Ivar Aasen kommer til å ta trippel salto i graven om vi får det til, men da kan vi endelig forstå hverandre.  

– Noen blir jo forskrekket av tanken på forbundsstat: «Hva skal vi gjøre med kongehuset og 17. mai?» Hvordan skal vi overbevise folk om at forbundsstat er en god idé?

– Kanskje alle kongehusene kunne flytte sammen i et stort rojalt kollektiv! Det hadde vært en episk reality-serie med Carl Gustaf, Margrethe og co. Harald som skal ut og melke kuene. Hvordan kommer det til å gå når Sonja er laktoseintolerant?  

Kriget og herjet

Høye smørbrød, flere høytidsdager og reality-serie om kongehusene høres slettes ikke så dumt ut, men bak humoren ligger det også et alvor og dypt engasjement. Opplevelsen med en dubbet Emil på TV var starten på en reell uro. Det er urovekkende at barn sliter med å forstå nabospråkene. Esben Selvigs drøm om et nordisk TV-program handler om en tro på at kjennskap skaper forståelse.

– Det er avgjørende at vi forstår hverandre. Forståelse starter med at man blir kjent – ikke bare med hverandre, men hverandres historie og kultur. Vi er forbundet, vi har okkupert hverandre, kriget og herjet med hverandre siden tidenes morgen. Vi har en veldig spennende felles historie, og i det fellesskapet ligger det et enormt potensial. Det er også derfor jeg er så glad i Foreningen Norden som jobber for et felles samarbeid og løfter Norden høyere opp på agendaen.

Og infrastruktur er høyt på listen når det gjelder de mest konkrete tiltakene som må gjennomføres, ifølge Esben  

– Jeg har sett skisser på lyntog mellom Oslo, København og Stockholm. At vi ikke har fått det på plass, er meg en gåte – både med tanke på klimahensyn og grunnleggende bevegelighet i Norden.  

Dobbelt statsborgerskap

I 2020 ble det endelig mulig å få dobbelt statsborgerskap i Norden. Det er et steg i riktig retning mot et fullverdig nordisk statsborgerskap. Esben er født i Danmark og har familie i både Norge og Danmark. Han kom til Norge som treåring og vokste opp med to identiteter. Han er en av dem som vil benytte muligheten til å få tilbake sitt danske pass.  

– Jeg føler at jeg mangler noe. Av praktiske hensyn ble jeg norsk statsborger, men den danske identiteten har vært en del av meg hele livet. Nå som jeg har blitt eldre, kjenner jeg hjemlandet kalle i større grad enn tidligere.

– Hva er det som trekker deg tilbake?

– Primært familien, men jeg føler meg også veldig hjemme der.  

"Dansken" har fra og med 2020 mulighet til å få dobbelt statsborgerskap

Flagg med praktiske funksjoner

Klovner i Kamp spiller fortsatt konserter, og tradisjonen tro har Esben fortsatt med seg et dansk flagg hver gang han spiller konsert. Flagget har en egen betydning, det representerer ikke kun opphavet, men har også en sentimental verdi: Flagget vaiet tidligere på farens båt. I tillegg spiller det en praktisk funksjon.  

– Jeg er stolt av å være dansk, ler Esben, i tillegg er det en enkel måte å skille oss på scenen når vi spiller med Klovner i Kamp. «Hvem er han Fingern igjen? Han med det danske flagget må i hvert fall være Dansken.» Det er faktisk ikke kødd!

Klovner i Kamp hadde sin storhetstid på 1990- og starten av 2000-tallet. Internett hadde ennå ikke fått ordentlig fotfeste i det ganske land, og hiphopgruppen var ikke mat for sladderpressen. Etter konsertene ble gruppa ofte invitert på nachspiel, men de oppdaget fort at de som inviterte, ikke var klar over hvordan rapperne så ut.  

– Vi var på et nachspiel hvor vi testet hvor langt vi kunne dra det og introduserte henholdsvis lysmannen, lydmannen og en sjåfør som Klovner i Kamps Aslak, Fingern og Dansken, ler Esben, de hadde tidenes kveld!

Bli medlem! Få Magasinet Norden gratis!

Relaterte artikler

No items found.
Nyhetsarkiv