Seminartips: Konstruksjonen av Norden: Skandinavisme og skandinaviske sympatier
Nasjonalbiblioteket arrangerer i kveld et digitalt arrangement fra kl. 19:00 - 20:00.
Seminaret strømmes live på Nasjonalbibliotekets hjemmesider (nb.no) og på Facebook.
«Jeg er en Skandinav!» erklærte H.C. Andersen entusiastisk etter et besøk i Sverige i 1837.
Han var en av mange i den panskandinaviske bevegelsen som begeistret oppdaget at de ikke bare var danske, norske eller svenske, men også en del av en større skandinavisk familie. På midten av 1800-tallet var det mange som delte de skandinaviske sympatier, og som drømte om Nordens enhet – kulturelt og/eller politisk. Dagens forestillinger om «nordisk identitet» er formet og konstruert historisk. 1800-tallet – nasjonalismens århundre – var en særlig viktig periode i den prosessen, og skandinavismen som idé og bevegelse var av avgjørende betydning.
Ruth Hemstad er førsteamanuensis II i historie ved Universitetet i Oslo, historiker ved Nasjonalbiblioteket og ekspert på 1800-tallet i norsk og nordisk historie.
Vi i Foreningen Norden anbefaler alle interesserte å ta en titt innom seminaret for å lære mer om Norden og ideen om det nordiske fellesskapet fra middelalderen og fram til i dag.
Les mer om seminaret på Nasjonalbibliotekets hjemmesider HER.
På vei mot et forent Norden? 1814 – 1870
Utstillingen ”På vei mot et forent Norden? 1814 – 1870” gir noen glimt av ideer, strømninger og en bevegelse i Norden som ønsket å bygge en fremtid fundamentert på et nordisk fellesskap. Denne tanken ble bare i begrenset grad satt ut i livet, men ideene satte preg på den politiske debatten og kulturlivet gjennom store deler av 1800-tallet.
Utstilling om Foreningen Nordens første 100 år
Foreningen Norden ble stiftet i et turbulent århundre. Foreningens dramatiske historie gir et interessant bilde av en tid preget av store endringer og utvikling. Foreningens omfattende virksomhet spenner fra et Europa i ruiner etter 1. verdenskrig og frem til i dag hvor den nordiske integrasjonen er tettere enn noen gang.