Vil satse på litteraturen

Foreningen Nordens Ungdom (FNU) satser på litteratur for å skape engasjement for det nordiske samarbeidet.

Det er mai, og den årlige litteraturfestivalen på Lillehammer nærmer seg med stormskritt. Den tradisjonsrike festivalen retter i år fokuset mot det nordiske litteraturfellesskapet, og har nylig sluppet programmet for årets festival. Hele programmet kan du se her.

Foreningen Nordens lokallag på Lillehammer, samt representanter fra vårt ungdomsutvalg, vil være til stede på stand under festivalen. Vi håper å møte deg der!

Bli medlem i Foreningen Norden!

Sammen med søsterorganisasjonen i Sverige har FNU dannet en nordisk lesesirkel som en del av sin nye ungdomssatsning. Lesesirkelen er et digitalt engasjement som finner sted hver andre torsdag i måneden.

– Prosjektet oppsto som et initiativ for å skape oppmerksomhet rundt nordisk litteratur. I forbindelse med årets nordiske litteraturuke, gikk FNU Norge og - Sverige sammen om å lage et digitalt arrangement der vi videreførte konseptet blant våre ungdomsmedlemmer, sier Martha Aagre Pettersvold, ungdomskonsulent i Foreningen Norden.

Du kan melde deg på lesesirkelen her!

Bygger broer

På hvilken måte er litteraturen viktig for det nordiske samarbeidet?

– Kultur er en viktig brobygger for det nordiske samarbeidet. Vennskap gir kjennskap og gjennom litteraturen kan en gjøre seg bedre kjent med sine naboland, men også å utforske språklig oppbygging, tematikk og forskjellen i viljen til å utforske litteraturens grenser rent tematisk.

Pettersvold forteller at høytlesningsformen er en viktig del av prosjektet, og det var en flott opplevelse å høre teksten lest opp på et annet nabospråk.

– Ikke bare fordi man gjenkjente mange ord og setninger, men også fordi man følte en form for felleskap og tilhørighet i språket. Det var kanskje litt ekstra spennende med den islandske høytlesningen. Det er så nært, samtidig som språkene også har påfallende ulikheter og distinksjoner.

Lyst til å lære

Pettersvold sier at det føles som en liten seier å kunne forstå essensen i en samtale på et annet språk.

– Det skaper mestringsfølelse når en evner å avkode deler av en tekst eller samtale på språk som ligger litt lenger bort fra det skandinaviske, som for eksempel islandsk eller færøysk. Når en først oppdager dette, får en lyst til å lære mer, lytte mer, lese mer.

Skaper vennskap

– Det ligger en stor kraft både i det å være nysgjerrige på hverandre, på opphavet sitt og vår felleshistoriske kulturarv, også i form av språk og kunstformer. Tverrnordiske vennskapsbånd er en god forutsetning for videre samarbeid på veien mot en mer sammensveiset og integrert region, sier Pettersvold.

Hvilke ungdommer bør delta?

– Alle som er nysgjerrige! Enten du bare vil utforske hvordan for eksempel Tove Janssons diktning klinger på islandsk, finsk eller dansk, eller du vil oppsøke et nordisk fellesskap, er du hjertelig velkommen til å delta.

FNU Norge og Sverige har nylig skapt en Facebook-gruppe under navnet Zooma in på Nordens litteratur. Her fortsetter diskusjonen mellom hvert av boksirkelmøtene. Gruppen er åpen for alle!

Neste boksirkel, den 20. mai, skal vi se nærmere på Przewalskis hest av Maja Lunde. Annonseringen av bøkene vi leser fra måned til måned annonseres fortløpende på vår Facebook-side. Du kan melde deg på arrangementet her.


Relaterte artikler

Nyhetsarkiv