Foreningen Norden i møte med Kunnskapsdepartementet: Norden må få større plass i norsk skole

Foreningen Norden i møte med Kunnskapsdepartementet: Norden må få større plass i norsk skole

Når læreplanene skal revideres, mener Foreningen Norden at det nordiske perspektivet må styrkes betydelig. – Vi kan ikke forstå Norge uten å forstå Norden, var det klare budskapet i møtet med Kunnskapsdepartementet.

Publisert: 22.02.2025

Kunnskapsminister Kari Nessa Nordtun har varslet store endringer i læreplanene. Hun ønsker at felles historie, tradisjoner og kulturuttrykk løftes, da det er lite som bærer preg av å være norsk i dagens læreplaner. Foreningen Norden møtte Kunnskapsdepartementet for en prat om dette i februar 2025.

Et unikt språkfellesskap under press

Over 20 millioner mennesker i Norden kan kommunisere på sitt eget morsmål når de møtes. Dette gjør det mulig å bo, jobbe og studere på tvers av landegrensene med relativ enkelhet. Men dette unike fellesskapet kan ikke tas for gitt, advarer Foreningen Norden.– Med litt tålmodighet og vilje kan vi fortsatt snakke sammen på tvers av de skandinaviske språkene. Dette er en gave vi må ta vare på gjennom utdanningssystemet, sier generalsekretær Espen Stedje i Foreningen Norden.

Mer enn bare nabospråk

Dagens læreplaner nevner riktignok svensk og dansk, men ambisjonsnivået må heves betydelig, mener foreningen. Det handler om mer enn bare språk – det handler om å forstå Norden som en felles hjemmeregion.– Dialektene våre flyter over landegrensene, og grensene selv har flyttet seg gjennom historien. Vi deler kulturarv og verdier som har skapt et sterkt fellesskap, uavhengig av nasjonaldager og skiftende regjeringer, påpeker Stedje.

Fra grasrot til politisk gjennomslag 

Foreningen Norden har i mange år arbeidet for å styrke den nordiske dimensjonen i skolen. Gjennom den digitale plattformen «Norden i skolen» tilbyr foreningen gratis undervisningsmateriell som kan brukes i flere fag og på ulike klassetrinn. Dette arbeidet har gitt resultater. I 2023 ble viktigheten av nordisk kunnskap løftet fram fra Stortingets talerstol, og i 2024 fikk foreningens skolevirksomhet anerkjennelse fra både kunnskapsministeren og nordisk samarbeidsminister. 

Vi er takknemlige for at Kunnskapsdepartementet var villig til å ta med seg foreningens innspill. Foreningen Norden håper at regjeringen vil ta til orde for at Norden skal ha en plass i kommende læreplaner. I lys av den store uroen vi ser globalt, har kjennskap til naboen aldri vært viktigere.

Fra venstre: politisk rådgiver Fredrik Emil Aas og generalsekretær Espen Stedje

Fra venstre: politisk rådgiver Fredrik Emil Aas og generalsekretær Espen Stedje