Den 23. mars 1962 ble Helsingforsavtalen inngått. Hvert år den 23. mars feires Nordens dag i alle de nordiske landene. Gjennom Helsigforsavtalen er blant annet de nordiske landene forpliktet til å gi alle elever undervisning om Nordens språk, kultur og samfunn. Foreningen Norden oppfordrer barnehager, skoler og bibliotek til å bruke Nordens dag til nettopp dette!
Nordens dag blir behørig markert over hele Norden. Kommuner og parlamenter i alle de nordiske landene heiser nordiske flagg. I barnehager, skoler og bibliotek får nordisk aktivitet prege dagen.
Aktivitetsforslag på Nordens dag:

Foreningen Nordens undervisningsplattform nordeniskolen.org er gratis for alle lærere og elever i hele Norden
Ved førstegangs bruk oppretter lærere en brukerprofil (gratis), og får samtidig et felles innloggingspassord for elevene.
Generelt:
- Alt foreslått materiell kan bestilles her, og alt sendes ut gratis.
- Pynt opp med Nordens dag-plakaten og nordiske flagg (skrives ut her).
Forslag for de minste (barnehage og småtrinnet):
Digitalt:
- Se nordiske kortfilmer eller lytt til som Vitello graver et hul og Olavs første skitur under temaet Lille Nord og gjør tilhørende oppgaver (nordeniskolen.org).
- Syng kjente barnesanger på flere nordiske språk. Noter, tekster og akkompagnement finner du under temaet Norden synger på nordeniskolen.org.
Aktiviteter:
- Fargelegg Dronning Margrete den første, og lær om hvordan hun samlet Norden til ett rike.
- «Reis» med Norden-passet og lær om de nordiske landene. Når dere har lært om et land eller område, kan dere markere det ved å feste klistremerke-stempler i passet.
Forslag for de mellomste (mellomtrinn):
Digitalt:
- Se nordiske kortfilmer og løs spennende oppgaver fra nordeniskolen.org
- Utforsk temapakken rent hav eller lag en ordvifte
- Send en hyggelig, digital hilsen til deres nordiske vennskapsklasse!
Aktiviteter til klasserommet:
- Test Norden-kunnskapen med Norden-quiz
- Lær om Norden med undervisningsheftet «Bli kjent med Norden».
- «Reis» med Norden-passet og lær om de nordiske landene. Når dere har «besøkt» et land eller område i undervisningen, kan dere markere det ved å feste klistremerke-stempler i passet.
- Delta i konkurransen Kryssklipp og la elevene være med å lage en nordisk film om hverdagens poesi
Forslag for de eldste (ungdomstrinn og vgs):
Digitalt:
- Chat med en parlamentariker. Norden i skolen arrangerer en skolechat for elever ved vgs den 23. mars 2023 fra kl. 12:00-13:00. Meld klassen på her.
- Spiss ørene og finn kjennetegn ved de nordiske språkene, ved å spille Kahooten Nordens dag 23. mars – Nordiske språk og musikk
- Utforsk temapakkene på undervisningsplattformen Norden i skolen om nordisk ID, SKAM, likestilling og menneskerettigheter, døden i litteraturen, kulturelt mangfold eller fremtidens Norden og EU
- Les og utforsk nyheter og relevante artikler i original språkdrakt. Diskuterer vi de samme sakene i de nordiske landene? Er vinklingen lik? Hvorfor/hvorfor ikke?
- Send en hyggelig, digital hilsen til deres nordiske vennskapsklasse!
- Se filmen om Margrete den første, bestill undervisningsheftet om henne og hennes samtid og løs oppgavene i heftet. Heftet kan også leses digitalt.
Aktiviteter til klasserommet:
- Diskuter nordisk samarbeid med undervisningsheftet Förbundsstaten Norden
- Arranger begrepsstafett med nordiske ord og uttrykk