– Grønland er annerledeslandet i Norden
– Jeg elsker Grønland, erklærer Erlend Christensen (30) fra Arendal. Han er på mange måter «Super-Nordjobberen», ettersom han har reist, bodd og jobbet rundt omkring i Norden de siste åtte årene. Denne sommeren er det aller siste runde med Nordjobb, og det blir på Grønland.
– Full av eventyrlyst og rastløshet prøvde jeg lykken ved et universitet på den franske solkysten etter endt videregående, men stod til stryk, pakket i stedet sekken og ble "Nordjobber" på fulltid, forteller Erlend.
Noe fast bosted, det har han ikke. Om vinteren driver han med guiding i Nord-Finland, og akkurat nå bor han på Grønland, der han jobber som loddefisker. Den erfarne Nordjobberen er her for tredje gang.
– Det er fantastisk å være her! Jeg elsker det! Jeg vil beskrive Grønland som annerledeslandet i Norden. Råere, mer ekstremt, men dessverre også litt mindre utviklet og plaget med flere sosiale problemer. Nå går heldigvis utviklingen fremover, og menneskene jeg møter her er veldig imøtekommende og hyggelige. Grønland er et enormt stort land og veldig krevende, både i tid og penger, å utvikle. De tette båndene til Danmark har også både positive og negative sider.
Gira? Søk Nordjobb du også!
Erlend oppholder seg akkurat nå i Ilulissat, en by med 5000 innbyggere og rundt halvparten så mange grønlandshunder. Erlend og to svenske fiskekollegaer er i byen mens de venter på bedre vær, slik at fisket kan begynne.
– Byen er veldig koselig og er full av fargerike, små trehus. Den ligger på vestkysten av Grønland, og det er hit de fleste turistene kommer. Mye på grunn av Isfjorden like ved byen, med tonnevis med ufattelig vakre isfjell. Historien vil ha det til at det nettopp var et isfjell herfra som senket Titanic ...
Arbeidet avhengig av vær, vind og tidevann
Når det kommer til selve jobben, foregår den i en liten bukt rundt 20 kilometer nord for Ilulissat. Her bor de syv stykker sammen i en liten hytte, uten telefondekning, internett, strøm eller varmt vann. Rennende vann finnes i en bekk like ved.
– Litt sosiale antenner trengs når man bor så tett på hverandre, men det har gått knirkefritt, forteller Erlend.
Ikke minst må man klare å løfte tungt i jobben som Erlend har valgt.
– Vi fisker lodde som kommer til land for å gyte når vannet når rett temperatur. Vi fanger lodda med håv fra land, og det er på ingen måte vanskelig, men fryktelig tungt. Spesielt etter å ha håvet inn to-tre tonn på en dag. Sesongen er imidlertid kort og varer rundt en måned før fisken forsvinner ut på dypere vann. Arbeidet blir dermed styrt av vær, vind og tidevann, og finnes det ikke jobb, går vi gjerne på tur rundt hytten, leser, speider etter hval på fjorden eller spiller spill.
Mens Erlend venter på godt fiskevær i Ilulissat, byr helgen på en god miks av opplevelser.
– Det blir konsert, og en tur på den lokale puben med de to svenskene. Det blir nok et par fjellturer, også. Naturen her oppe i Arktis vil jeg beskrive som norsk høyfjell. Treløst, barsk, men likevel veldig flott og utmerket til å gå på tur i.
En æra tar slutt
Når jobben på Grønland er ferdig, blir det backpacking i Sør-Amerika med kjæresten.
– Jeg har nettopp blitt tredve år og er dermed for gammel for Nordjobb, forklarer han, – alt til sin tid.
Sommeren 2015 begynte eventyret for alvor. Da var Erlend 22 år og desperat etter sommerjobb. Han sendte ut jobbsøknader over en lav sko. Blant annet sendte han en jobbsøknad til Nordjobb, uten at han visste helt hvordan det fungerte. Det ble jobb på Island den sommeren. Og resten er historie.
– Nordjobb har betydd en god del for meg. Nordjobb har gitt meg muligheten til å oppleve masse rart og nytt, dyttet meg lang utenfor komfortsonen og latt meg se land og steder jeg ellers aldri ville ha dratt til. Nordjobb hjelper til med å finne boliger i landet man skal jobbe, og det er uendelig viktig for meg. De hjelper også til når det gjelder ting som å opprette bankkonto og å finne ut av skattebetalingen, som kan være litt vanskelig.
Hva vil du si til andre som lurer på om de skal prøve Nordjobb?
– Om du lurer på å prøve Nordjobb, har du kommet så langt allerede at du bare burde kjøre på. Det er like trygt som å jobbe på REMA 1000 hjemme, og du vil garantert oppleve masse nytt og spennende. En sommer er egentlig ikke så mye, og tiden flyr, det lover jeg.
Erlend har følgende tips til andre Nordjobbere som skal ut på sin første jobb i sommer:
– Kom deg ut og vær med på ting og møt de lokale. Enten det er på jobben, fjelltur, bygdedans eller nachspiel.