Nordjobberen
Møt nordjobberen Erlend som har jobbet i hele Norden. Hvert år gir Nordjobb unge muligheten til å oppleve et annet nordisk land gjennom et arbeidsopphold. Programmet drives av Foreningene Norden og har formidlet 27 000 sesongjobber siden 1985. Én nordmann har kanskje fått mest ut av programmet. Tilfeldigheter gjorde at Erlend fikk sommerjobb på Island i 2015. Siden har jobbreiser i Norden blitt en livsstil.
Les mer om hvordan du kan søke Nordjobb!
Den første reisen
I begynnelsen av juni 2015 sto Erlend Storaker Christensen uten sommerjobb og var helt desperat. Ved en tilfeldighet fikk han vite om Nordjobb og søkte seg til programmet. Gjennom Nordjobb ble Erlend matchet med en arbeidsgiver på Island. En familie på en gård trengte en sommerhjelp til kiosken deres.
– Jeg sa selvfølgelig «ja takk», og endte opp på Island. Helt tilfeldig, det var ikke planlagt i det hele tatt, smiler Erlend.
Å ha sommerjobb er vanlig, men det er noe annet å gjøre det utenfor Norge. For Erlend, da 22 år gammel, var det helt nytt.
– Jeg var veldig nervøs den første gangen jeg skulle til Island og redd for hva som ventet meg. Men så gikk det over all forventning. Opplevelsen var utelukkende positiv, rett og slett, sier Erlend.
Erlend skulle egentlig kun jobbe i kiosken hele sommeren, men arbeidsoppgavene vokste på gården. Samtidig fikk Erlend oppleve Island på en helt annen måte.
– Jeg var med på sauesanking, kjørte traktor, klippet sau og red på islandshest. Dette var ting jeg aldri hadde gjort før. Samtidig fikk jeg se en helt annen del av Island enn den man vanligvis får se som turist, sier Erlend. Naturen rundt arbeidsplassen var også unik. – Rett etter jobb var det på med skoene, ut med gårdshunden og opp i fjellene. Det var skikkelig fint.
Nordjobb tilbyr alltid sine kandidater bolig i forbindelse med arbeidsoppholdet. På Island bodde Erlend på gården sammen med familien han jobbet for.
– De var utrolig hyggelige og gjestfrie, og jeg kjente meg veldig velkommen. Jeg har også beholdt kontakten og besøkt dem siden, forteller Erlend.
Bitt av basillen
Etter sommerjobben på Island vendte Erlend tilbake til Frankrike, der han studerte historie. Det tok ikke lang tid før tankene vandret til hva han skulle gjøre neste sommer. Da søkte han jobb på Færøyene gjennom Nordjobb. Siden har Erlend jobbet i Danmark, Finland, Grønland og Svalbard. Men Erlend innrømmer at det ikke har vært mye planlegging bak reisene.
– Det har liksom klaffet så bra. Det har passet akkurat når jeg skulle ha jobb. Jeg har bare slengt meg på. Uten å ha noen spesifikke ønsker om hvor jeg ville, har jeg bare havnet på kule steder.
Etter hvert ble eventyrlysten så stor at Erlend sluttet med studiene for å prioritere jobbeventyr i Norden på fulltid.
– Det var så gøy å se noe annet, oppleve noe helt nytt og bare kose seg – slippe å surre med studiene. Og da tenkte jeg at istedenfor å bare gjøre dette om sommeren, skulle jeg heller gjøre det året rundt. Det er bedre å bare kose seg hele året, ler Erlend.
Norden byr også på mange muligheter som gjør det ideelt for slike jobbopplevelser.
– Med Nordjobb er det ganske lett. Om man skulle dra til land utenfor Norden, hadde det vært mye mer papirarbeid. I Norden er det enkelt. Man slipper å tenke på pass og dobbeltbeskatning. Det er samme språk, halvveis samme kultur. Det er ingen veldig store utfordringer, men det kan bli veldig interessant og lærerikt likevel.
Varierende jobber
CV-en til Erlend har vokst betraktelig. Resepsjonist på dansk badehotell, kommunal gartner på Færøyene og arktisk guide i Finland. I tillegg har han jobbet i butikk på Svalbard og som gårdshjelp på Grønland. Det har variert fra monotont arbeid til grensesprengende erfaringer. I rollen som guide for utenlandske turister i finske Lappland måtte Erlend by på seg selv.
– Jeg var veldig usikker på om jeg skulle ta jobben. Jeg hadde aldri vært guide før og var nervøs for å være det. Men det gikk veldig fint. Vi fikk opplæring i en uke der, og så var det rett ut med kunder. Vi gikk på ski, kjørte snøscooter og hundeslede, var med reinsdyr og alt mulig. Det var veldig skummelt i starten, men det gikk seg til. Hele oppholdet var lærerikt og morsomt.
Samtidig åpnet reisene opp for andre muligheter.
– Og så skal det sies at jeg traff kjæresten min i Finland. Hun er fra Italia, og vi møttes under guidetreningen. Siden har det bare gått én vei, smiler Erlend.
Andre steder har ikke arbeidsoppgavene vært like utfordrende som arbeidsstedet i seg selv. I 2018 fikk Erlend kontakt med et fransk-grønlandsk ektepar som tilbød ham jobb på gården deres på Grønland. Det ble tre måneder uten internett og telefondekning.
– Gården lå helt isolert, utenfor alt. Det er det mest ekstreme jeg har gjort, men det var veldig fint og hyggelig. Det var verdt det, konstaterer Erlend.
Oppholdet på Grønland fikk også en uventet, men hyggelig slutt. Erlend skulle egentlig dra hjem fra Grønland til jul, men uvær og diverse tekniske feil førte til at hjemreisen ble utsatt.
– Reisefølget jeg var i, ble skysset rundt til forskjellige flyplasser i en uke, men det var umulig å komme seg hjem fra Grønland. Det endte med at vi satt i et kollektiv i Nuuk på selveste julaften. Ingenting var åpent, vi var sultne og begynte å bli desperate, forteller Erlend. Én i reisefølget la ut en melding på Facebook, og en lokal familie tok kontakt.
– Det endte med at de hentet oss, og vi fikk feire jul med dem. Det ble en veldig fin julaften allikevel.
Bli medlem i Foreningen Norden!
Tett på de lokale
På reisene har Erlend blitt tatt imot i mange lokalsamfunn. Enten det er gjennom kaffepausene på jobb eller ved å bo i lokale kollektiv, lærer man mye om andre kulturer. Samtidig legger ikke Erlend skjul på at vi i Norden ofte kan være litt reserverte.
– De fleste er villige til å bli kjent med nye folk, men man må gjøre en innsats selv også, understreker Erlend.
– Så lenge man er åpen og positiv, kommer man veldig langt. Da lærer man veldige mye om andre kulturer. Det man sitter igjen med er at vi egentlig er ganske like i Norden, konkluderer Erlend.
Det har vært få kultursjokk for Erlend. De største kulturforskjellene har han fått servert, bokstavelig talt.
– Maten kan være litt annerledes, med det er morsomt å prøve. På Færøyene – spesielt – er det mye rart. Der spiser de mange forskjellige sjøfugler. I Norge er man vant til å se måkeunger på sommeren, men ikke på tallerkenen – godt stekt. Det var godt, for all del, men det var jo litt spesielt.
Når du har vært på så mange forskjellige steder, hvordan har det gått med språket?
– Jeg har blitt veldig god i engelsk etter hvert. Det måtte jeg bruke på Island og i Finland. Islandsk er veldig vanskelig. Det er så nærme norsk, men samtidig så fjernt. Jeg kan forstå ganske mye islandsk nå, uten å kunne si så mye selv. Finsk? Det var det bare å glemme, ler Erlend.
Med kunnskap i ett skandinavisk språk, kommer man dog langt andre steder i Norden.
– Det var det ganske lett å legge om til dansk, da jeg jobbet på Bornholm. På Færøyene snakker de dansk med norsk aksent, så det var veldig enkelt å forstå, sier Erlend.
Med Grønland i sikte
I 2020 hadde Erlend endelig sikret drømmejobben innenfor fiskeri på Grønland gjennom Nordjobb. Pandemien satte imidlertid en stopper for hele oppholdet.
– Den fiskejobben har jeg siklet etter i fire år, og endelig fikk jeg den. Dessverre ble det ikke mulig å reise dit. Den følelsen og den skuffelsen var ubeskrivelig. Jeg kan ikke slå meg til ro før jeg har vært der, sier Erlend.
Heldigvis har Erlend klart å sikre seg denne jobben i år også. Samtidig innser Erlend etter så mange jobbreiser, at det begynner å bli tid for å studere igjen. Gjennom sine opplevelser har alltid naturen vært viktig for ham. Han vurderer nå å studere noe innenfor feltet, som naturforvaltning.
– Det er et par jobber til jeg vil gjøre, et par steder jeg har lyst til å se. Etter det håper jeg at jeg er ferdig med eventyrlysten. Jeg kan ikke sitte på skolebenken og være så eventyrlysten som jeg har vært, det går ikke, avslutter Erlend.
Jeg sa selvfølgelig «ja takk», og endte opp på Island.
Det var så gøy å se noe annet, oppleve noe helt nytt og bare kose seg
I Norge er man vant til å se måkeunger på sommeren, men ikke på tallerkenen – godt stekt. Det var godt, for all del, men det var jo litt spesielt.