Nordisk gull på CVen

"Anbefales for alle som ønsker seg verdifull livskompetanse." En sommerjobb omgitt av store isflak eller innenfor hjemmetjenesten i Sverige? – Brynjar Grooss Gunnarsson har jobbet i tre nordiske land og mener erfaringene er nyttige for livet.

Hva er Nordjobb?

Kort fortalt er nordjobb løsningen på ditt sommerjobb-problem.

Nordjobb formidler sommerjobb, bolig og kultur- og fritidsprogram til unge mellom 18 og 30 år.

På den måten kan du reise til, utforske og oppleve et nytt land - samtidig som du jobber og tjener penger. 

Nordjobb formidler sesongjobber i Norden, så du kan tilbringe din sommer omgitt av nydelig nordisk natur og kultur. Bonus: du bygger en attraktiv CV som skiller seg ut i mengden. 

Hvor kan du få jobb via Nordjobb? 

  • Sverige
  • Finland
  • Danmark
  • Island
  • Færøyene
  • Gotland
  • Åland
  • Grønland. 
Les mer om hvordan du søker Nordjobb her!

Brynjars eventyr

Brynjar Grooss Gunnarsson (23) er halvt islending, halvt norsk og kommer fra Grimstad. Han studerer til å bli fysioterapeut og har arbeidet i Norden flere ganger, første gang på Island. Her fant han arbeid gjennom familien sin og arbeidet i hovedsak på fabrikk. Brynjar forklarer at fabrikkjobben ikke var så sosialt stimulerende, men at det likevel gav en god følelse av mestring og det å klare seg selv. 

Å arbeide i Norden gav mersmak for Brynjar, som etter erfaringen på Island for første gang søkte seg som nordjobber på Grønland. Den gang var han 19 år.

t.v. Isfjell: Midt på sommeren, med blå himmel og speilblankt hav, kunne det flyte helt enorme isfjell forbi på Grønland. Foto: Privat.
t.h. Grønland: – Samfunnet er mindre, og grønlenderne har et annet forhold til jakt og fiske og våpen. Slik jeg opplevde folk, var de fleste vant til å klare seg selv, opplevde Brynjar. Foto: Unsplash.

Sommeren med håv på Grønland

– Jeg syntes det var skummelt å ta valget om å dra til Grønland. Jeg valgte å dra til et sted hvor jeg ikke kjente noen og hvor jeg var langt fra «folk flest». Vi ble innlosjert for sommeren på en fiskehytte uten strøm eller vann langt ute i «gokk», og jeg lurte først på om jeg i hele tatt kom til å passe inn.

Brynjars jobb bestod av å bokstavelig talt håve inn fisk. Han var en del av et arbeidslag på fem–seks mann som stod på land med hver sin håv. De kunne få inn to–tre tonn fisk hver dag. 

– Det høres kanskje monotont ut, men dette var noe jeg virkelig likte med en gang! Det var gøy med fysisk arbeid hvor jeg følte at jeg bidro med noe. Jeg fikk brukt kroppen min. Og så var det utrolig vakker og spennende natur jeg jobbet i, midt på sommeren med blå himmel og speilblankt hav kunne det flyte helt enorme isfjell forbi. Rett og slett eksotisk i Norden.

Den sosiale biten ordnet seg også. På fiskejobben var det både svensker, dansker og grønlendere, og Brynjar opplevde at han som norsk var «jokeren som forstod alle». I hvert fall hvis grønlenderne snakket dansk, og det kunne de fleste.

– Vi var et lite lag, så vi ble godt kjent. Det var ti kilometer til nærmeste by, så vi holdt oss i området der vi bodde i arbeidshverdagen. Vi gikk turer, lagde middag sammen eller var ute med båt. Det var hyggelig og avslappende, tett på naturen.

Litt «ville vesten»

Brynjar bodde vest på Grønland, den nærmeste byen var Illulisat. Når han dro ut for å utforske bylivet og forskjellige miljøer, beskriver han det som interessant å observere hvilke deler av kulturen på Grønland som var annerledes enn her hjemme.  

– Samfunnet er mindre, og de har et annet forhold til jakt og fiske og våpen, for eksempel. Våpen kunne man kjøpe hvor som helst på Grønland, det var nesten som å være i «ville vesten». Slik jeg opplevde folk, var de fleste vant til å klare seg selv med jakt og fiske og jobbet kun når de trengte penger til andre ting. Det er også veldig ulikt hvordan vi lever hjemme.  

Brynjar synes ikke selv han helt forstod helt samfunnet på Grønland, men man må heldigvis ikke forstå alt som er nytt for å ha glede av det. 

– Selv om jeg ikke følte at jeg helt forstod de sosiale kodene, synes jeg det var interessant og berikende å møte de lokale. 

Sommer: Kajatt, båt og sykling – utmerkede aktiviteter i Norden på sommerstid, synes Brynjar. Foto: Privat.

– Jeg ble raskt populær

Så var det sommeren 2021, da. Med studiefri og sommerferie vurderte Brynjar hva han skulle gjøre med tiden sin denne gangen. 

– Her i Norge satt jeg og tenkte på å skaffe meg sommerjobb, men det fristet lite å jobbe hjemme. Det virket ikke så interessant. Det hadde bare vært bytting av tid mot penger, og ting og tang har jeg nok av, sier Brynjar. 

Det var en erfaring for personlig og profesjonell vekst han ønsket seg, kombinert med nordisk kulturopplevelse. Brynjar kontaktet igjen Nordjobb og søkte seg til hjemmetjenesten i en av Sveriges rikeste kommuner.

– Dette var en radikalt forskjellig erfaring fra fiskerlivet på Grønland, men veldig meningsfull. Jobben min bestod i å besøke eldre som hadde ulike helseplager og ulike behov for hjelp. Mange av de eldre hadde feriert i Norge før eller hadde forskjellige relasjoner til nabolandet sitt, så jeg ble raskt et populært besøk i villaene der ute. Spesielt for de eldre som opplevde hverdagen sin som litt monoton.

– Jeg har verdifull erfaring med hvordan det er å ikke bli forstått

Brynjar opplevde at de fleste av hans kollegaer og pasienter forstod norsk, og selv forstod han godt det som ble sagt, så lenge de finske kollegaene snakket svensk. Noen ganger måtte han justere eller bruke noen svenske ord i stedet for norske. Men så handler ikke all kommunikasjon om språk, om å forstå norsk, dansk eller svensk for den saks skyld. Brynjar forteller at han har fått en annen type kompetanse også, gjennom Nordjobb. 

– Gjennom mine jobberfaringer i Norden har jeg fått styrket min språkkompetanse, men jeg har også kommet i situasjoner der det kan være vanskelig å kommunisere med folk. Jeg mener det er en verdifull erfaring – det å ikke bli forstått. Det har jeg lært av, det betyr at når folk prøver å formidle noe til meg, møter jeg dem med tålmodighet og ydmykhet. Det er veldig nyttige erfaringer for meg som skal bli fysioterapeut, sier Brynjar.

Da Brynjar skulle hjelpe de eldre i villaene i Sverige, opplevde han at de prøvde å forklare hvor det var vondt på klokkerent svensk, men at det likevel var vanskelig å forstå akkurat hva som var behovet. 

– Da er det veldig nyttig at jeg har fått trene opp tålmodigheten min og at jeg er vant med å omgås mange ulike typer folk. Kanskje jeg heller ikke blir forstått – og det er ingen krise. Det har jeg erfaring med! Jeg var og er trygg på at vi sammen finner en måte å forstå hverandre på.

Dette er nyttig for fremtidig arbeid

Brynjar har anbefalt Nordjobb til andre på fysioterapistudiet og for andre som også trenger arbeidserfaring innenfor helsesektoren. 

– Vi som skal bli fysioterapeuter er i praksis på veldig mange forskjellige arenaer i samfunnet. Da synes jeg virkelig at Nordjobb-erfaringen min har kommet godt med. Jeg er vant med mange forskjellige sosiale settinger nå.

Til syvende og sist kan en erfaring fra Nordjobb anbefales til alle, mener den norsk-islandske fysioterapistudenten. Dette er gull å ha på CVen.

– Egentlig kan dette anbefales for alle som ønsker seg nyttig «livskompetanse». Uansett om du tar en jobb i et nordisk land som er relatert til det du studerer eller ønsker å bli i fremtiden, får du nyttig erfaring fra en sånn opplevelse. Når du tar en sjanse på en ny utfordring, når du møter andre mennesker og andre steder, utvider du din horisont, samtidig som du lærer mer om deg selv. Du blir tryggere, mener Brynjar. 

Under sommeren i Sverige kom Brynjar i kontakt med mange finske folk. I den forbindelse har han også vært inne på tanken om å nordjobbe i Finland neste gang. 

– Så langt har jeg satt veldig pris på kontrastene, og jeg tror Finland blir en bra fortsettelse. Jeg gleder meg til hva jeg opplever og lærer neste gang!

Bli kjent med hvordan du kan bli Nordjobber her!

Relaterte artikler

Nyhetsarkiv